Categorieën
Gezondheid en Voeding

Wat is mindfulness training?

Mindfulness wordt steeds populairder. We realiseren ons steeds meer hoe belangrijk onze mentale gezondheid is en willen hier ook actief mee aan de slag gaan. In deze wereld waar er steeds meer van ons verwacht wordt, waar je altijd bereikbaar dient te zijn en waar er constant informatie en prikkels op je afkomen kan het lastig zijn om mentaal tot rust te komen. We zijn steeds bezig met wat er gebeurt is en wat er nog moet gebeuren. Een momentje om stil te staan en te waarderen wat er nu is, is er vaak niet bij.

Beginnen met mindfulness is echter voor vele mensen erg lastig. De eerste 30 seconden lukt het nog wel, maar je gedachten dwalen al snel weer af. Als je toch het belang van mindfulness inziet en er mee aan de slag wilt gaan kan het een goed idee zijn om cursus mindfulness Deventer te doen.

Hoe werkt mindfulness training en wat leer je?

Er zijn verschillende aanbieders van mindfulness trainingen. Bij de meeste is er sprake van acht bijeenkomsten die verspreid zijn over acht weken. Je komt één keer in de week samen met een groep andere mensen om mindfulness te gaan oefenen. Deze bijeenkomsten duren vaak zo’n twee en een half uur. Voor de meeste mensen zijn die acht weken perfect om voor blijvende effecten te zorgen. Door elke week naar zo’n bijeenkomst te gaan heb je een stok achter de deur om aan de slag te gaan met mindfulness.

Er zijn ook trainingen die niet zo lang duren, maar dan ga je een aantal dagen achter elkaar intensief aan de slag met het leren van mindfulness.

Tijdens de trainingen leer je op een bepaalde manier om aandachtig te zijn in het hier en nu. Je gaat aan de slag met het herkennen van je automatische piloot en je ervaart hoe het is om die uit te zetten. Je leert het onderscheid tussen de “doe” en de “zijn” modus. Omdat mindfulness ook gaat over niet oordelen, ga ook aan de slag met het afstand nemen van je gedachten en emoties. Je krijgt de handvatten om anders om te gaan met stressvolle of overweldigende situaties en je leert hoe je op basis van een frisse open mind effectiever kan worden en betere en bewuste keuzes kan maken. Bij de trainingen krijg je ook praktische oefeningen mee die je thuis en op het werk kan doen, om snel tot jezelf te komen.