Categorieën
Carrière en Werk

Wat houdt het werk van een tegelzetter in?

vacature tegelzetter

Wat houdt het werk van een tegelzetter in?

Je hebt vast weleens gehoord van de baan tegelzetter, maar wat is dit eigenlijk? Hoe wordt je het? En hoe kom je aan werk?

Wat houdt het vak in?

Een tegelzetter is gespecialiseerd in het leggen van vloertegels en zetten van wandtegels. Meestal kan een tegelzetter ook andere werkzaamheden uitvoeren die met tegelen te maken hebben. Hierbij kun je denken aan stukadoren en het aanbrengen van een cementdekvloer, als het om een tegelvloer gaat. De tegelzetter zal de tegels na het plaatsen ook voegen. Wandtegels worden meestal geplaatst met tegellijm en vloertegels met vloerspecie. Bij het vak van tegelzetter komt veel kennis en ervaring kijken. Dit komt voornamelijk omdat je goed en vlak moet kunnen tegelen. Een tegelzetter betegelt meestal badkamers, toiletruimtes, keukens, woonkamer vloeren en doucheruimtes in zwembaden. Niet alleen huishoudelijke ruimtes worden betegeld ook industriële ruimtes moeten door een tegelzetter worden betegeld. Hierbij kan je denken aan een slachthuis of een melkruimte bij een boer. Tegels worden meestal gebruikt in natte ruimtes of in werklocaties die regelmatig vies worden, zoals een keuken.

Hoe word je tegelzetter

Als je graag tegelzetter wilt worden, dan kan je kiezen voor de mbo-opleiding allround tegelzetter op niveau 3. Tijdens de opleiding leer je niet alleen het tegelzetten, maar ook andere onderdelen die hier raakvlakken mee hebben. Dit zijn bijvoorbeeld stukadoren en metselen.

De opleiding duurt zo’n 2 tot 3 jaar en in die tijd ga je niet alleen maar naar school. Het is tijdens de opleiding de bedoeling dat je 1 dag in de week gaat naar school gaat voor theorielessen. En de andere 4 dagen in de week ga je werken bij een leerbedrijf. Vaak heeft een tegelzettersbedrijf speciaal voor leerlingen een vacature tegelzetter openstaan, zodat zij het vak van tegelzetter bij hen kunnen leren. Het fijne aan leren en werken is dat je tijdens je studie gewoon geld verdiend bij het leerbedrijf. Tijdens de opleiding worden er verscheidene theorie en praktijkexamens afgenomen.

Hoe kom je aan werk als tegelzetter

Wanneer je de opleiding allround tegelzetter hebt afgerond kan je aan het werk gaan bij een tegelzettersbedrijf of je gaat voor jezelf aan de slag. Als je geluk hebt kan je bij het leerbedrijf blijven werken waar je voor je studie hebt gewerkt. Wanneer dit het geval is, hoef je niet meer op zoek te gaan naar een vacature tegelzetter.

Maar de kans is groot dat je naar je opleiding wel op zoek moet naar een baan. Een goede optie is om via het internet te gaan zoeken naar een vacature tegelzetter. Je kan makkelijk via verschillende vacaturewebsites op zoek gaan naar een vacature tegelzetter bij jou in de buurt.

Een andere optie is om je in te schrijven bij een uitzendbureau. Tegelzettersbedrijven kunnen zich melden bij een uitzendbureau als ze een vacature tegelzetter hebben. Vervolgens gaat het uitzendbureau op zoek naar iemand die bij deze functie past. Dus als je de opleiding tot tegelzetter hebt behaald en je staat ingeschreven bij het uitzendbureau, dan is de kans groot dat jij een telefoontje krijgt over de openstaande vacature tegelzetter. Zo kan je via het uitzendbureau aan de slag gaan bij het tegelzettersbedrijf.