Categorieën
Relatie en Familie

Scheiden? Regel alle zaken goed met een mediator.

Niemand wil het en toch loopt één op de drie huwelijken vroeg of laat richting een echtscheiding. Wie een scheiding voor het eerst meemaakt staat versteld van het regelwerk dat erbij komt kijken. Nogal lastig wanneer je in een emotionele rollercoaster zit. De kunst is om zo verstandig mogelijk de zaken te regelen. Het liefs doe je dat samen. Dat scheelt heel veel tijd en geld. En tijd en geld kan je goed gebruiken in je toekomstige nieuwe leven. Wanneer het niet anders kan zal ieder een eigen advocaat in de arm nemen maar bereid je dan voor op en hobbelige lange weg. Zijn jullie nog on speaking terms dan is een mediator de uitgelezen persoon waarbij jullie je zaken kunnen regelen.

Scheiden wat moeten we regelen

Wat moet je allemaal regelen? De meest voor de hand liggende zaken hebben met wonen te maken. Blijft er iemand in het huis wonen? Is het een koophuis en moet een van beiden uitgekocht worden? Is het een huurwoning; wie heeft daar dan recht op. Voor wie is de hypotheek? De opgebouwde pensioenen moeten verdeeld worden evenals de inboedel, spaargelden en/of schulden. Al deze zaken leggen jullie vast in een echtscheidingsconvenant. Wanneer deze eerlijk, duidelijk en volledig is opgesteld zal de rechter deze onverkort overnemen. Een mediator kan jullie helpen met het opstellen van een goed echtscheidingsconvenant.

Het kind van de rekening

Als er minderjarige kinderen tussen jullie zijn dan zal er ook een ouderschapsplan opgemaakt moeten worden. Denk eraan dat het om het belang van het kind moet gaan en niet om die van jullie. Hoe worden de zorgtaken verdeeld? Hoe stellen jullie de opvoeding voor? Gaat er sprake zijn van co-ouderschap? Moet één van beiden alimentatie gaan betalen om de zorg voor het kind of de kinderen te kunnen waarborgen? Allemaal zaken die goed doorgesproken en vastgelegd moeten worden. Heel logisch want een kind is bij een scheiding altijd de dupe van jullie beslissing.

mediator