Categorieën
Relatie en Familie

Scheiden hoe werkt het

De kogel is door de kerk: jullie gaan scheiden. Of het nu een gezamenlijk besluit is of slechts de wens van één van jullie, er staat jullie nog een weg te wachten voordat het werkelijk zo ver is. Scheiden en dan? Wat moet er gebeuren en geregeld worden? Waarschijnlijk heb je nooit eerder met dit bijltje gehakt en dus is een beetje bijstand wel handig. Als jullie nog on speaking terms zijn, schakel dat een mediator in. Deze onafhankelijke persoon kan jullie op alle fronten helpen met het scheidingsproces. Er moet veel geregeld worden en niets vergeten. Een mediator zal ervoor zorgen dat er ruimte is voor emotie maar zal erop toezien dat er een fatsoenlijk echtscheidingsconvenant op tafel komt.

Wat is er nodig om te scheiden

Een scheiding is pas een feit als de uitspraak van de rechtbank bij de Gemeente is ingeschreven. Wat is daarvoor nodig? Bij een scheiding is altijd een echtscheidingsconvenant nodig waarin precies vermeld staat hoe jullie de zaken verdeeld hebben. Wat gebeurt er met het huis en/of hypotheek? Hoe gaan de roerende zaken verdeeld worden? Gaat er alimentatie betaald worden en hoeveel dan? Ook pensioenen moeten gereld worden en ook eventuele schulden zullen moeten worden verdeeld. Als er minderjarige kinderen in het spel zijn zal er ook een ouderschapsplan moeten komen.

Scheiden en dan

Als jullie alles op papier hebben zal een mediator of advocaat ervoor zorgen dat de stukken bij de rechtbank belanden. Een mediator en advocaat hebben natuurlijk ruime ervaring. Zij weten precies wat de rechter nodig heeft om de scheiding er zonder struikelen door te krijgen.  Het komt dus zelden voor dat een rechtbank niet akkoord gaat met het door jullie getekende en aangeleverde convenant. Na de uitspraak moeten jullie er wel zelf voor waken dat deze bij de gemeente terecht komt. Tot die tijd zijn jullie ondanks het vonnis namelijk nog steeds gehuwd. Vergeet geen stap over te slaan!