Categorieën
Relatie en Familie

Hoe zit het precies met alimentatie bij scheiden?

Scheiden is een hele opgave. Mensen die er makkelijk over denken hebben er waarschijnlijk niet mee te maken gehad. Alleen al de beslissing om te gaan scheiden is er een met een enorme emotionele impact. Maar daar ben je nog niet mee klaar. Vooral wat er daarna allemaal geregeld moet worden zorgt vaak voor grote en soms onoverkomelijke problemen. Met een beetje geluk krijg je niet te maken met een vechtscheiding en kunnen jullie alles in goed overleg regelen. En er valt veel te regelen. Alles moet verdeeld worden, overal moet over nagedacht worden en er wordt een beroep gedaan op je incasseringsvermogen en je empathie. Tegelijkertijd moet je ervoor zorgdragen dat je ook voor jezelf op komt. Je kan namelijk maar 1 keer de zaak goed regelen. Met behulp van deze blog proberen wij een beeld te schetsen met belangrijke zaken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Belangrijke zaken bij scheiden

Alle bezittingen moeten verdeeld worden maar ook eventuele schulden. Wie waar blijft wonen is ook een grote beslissing. Waar gaat de ander wonen? En wat is er financieel mogelijk? Natuurlijk worden tegoeden en schulden verdeeld maar hoe ga je je toekomstige leven vorm geven en hoe ga je dat bekostigen? Bij wie blijven de kinderen en is er co-ouderschap geregeld? Allemaal zaken die je in deze hectische periode moet overzien. Neem er dus de tijd voor om te onderzoeken of in jullie geval sprake is van kinderalimentatie of partneralimentatie. Ook zonder kinderen kan één van de partners recht hebben op bijstand van de ander. De inkomens per individu bepalen of er recht bestaat op partneralimentatie. Er zijn rekentabellen online.

Wanneer recht op kinderalimentatie

Bij co-ouderschap zorgen jullie beiden voor de (minderjarige) kinderen. Hierdoor zijn de kosten redelijk verdeeld. Maar wanneer één van jullie de zorgtaak op zich neemt  en de ander werkt en genereert een inkomen, dan kan er recht bestaan op kinderalimentatie. De behoefte en de inkomens van beiden zijn maatgevend bij het berekenen van de hoogte hiervan. De rechter beslist uiteindelijk. Zorg er dus voor dat jullie dit punt goed doorberekend en onderbouwd hebben. Succes!

kinderalimentatie