Categorieën
Relatie en Familie

Hoe vraag ik een scheiding aan

Het overkomt velen. Na een hoopvol begin van een huwelijk blijkt deze uiteindelijk voor jullie toch niet te werken. Je kan redenen genoeg bedenken over het waarom. Het maakt niet uit, jullie willen een scheiding aanvragen en dit blijft altijd een pijnlijk besluit. Een besluit dat grote gevolgen heeft voor beide partners. In eerste instantie lijkt de emotionele belasting op de voorgrond te staan maar al snel zul je merken dat er veel meer bij een scheiding komt kijken. Wat gaat er vooraf aan het aanvragen van een scheiding? Wat is er nodig en hoe pak je het aan? Er is hulp!

De volgende stap bij scheiding

Scheiden en dan? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Veel mensen zijn jullie voor gegaan en er zijn professionals die helpen bij het hele proces. Zijn jullie nog goed in gesprek met elkaar dan verdient het de voorkeur om een mediator in te schakelen. Deze gaat samen met jullie ervoor zorgen dat alle benodigde papieren bij de rechtbank terecht komen. Een mediator is onpartijdig en heeft naast oog voor de praktische kant van de zaak ook oog voor de zachte kant. Een mediator is er op gericht om jullie zo veel mogelijk zelf te laten bepalen. Kunnen jullie niet meer door één deur dan zal ieder voor zich een advocaat moeten inschakelen. Een stuk kostbaarder.

De laatste stap bij scheiding

Voordat je nieuwe leven kan beginnen zal je officieel gescheiden moeten zijn. Tot die tijd is het raadzaam goed op te letten welke consequenties bepaalde beslissingen en aankopen hebben. Ben je bijvoorbeeld getrouwd in gemeenschap van goederen dan kun je niet zo maar een huis voor jezelf kopen. Dan is deze direct voor de helft van je toekomstige ex-partner. Zeer onwenselijk natuurlijk. Een scheiding is officieel wanneer het ingeschreven staat bij de gemeente. De gemeente heeft hiervoor de uitspraak van de rechtbank nodig. Vergeet dit niet te regelen!