Categorieën
Juridisch Relatie en Familie

Echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan nodig of niet?

Echtscheidingsconvenant waarvoor dient het? Laten we beginnen bij het begin, er moeten natuurlijk veel zaken geregeld worden als de scheiding eenmaal uitgesproken is. Er moeten veel zaken besproken worden zoals partneralimentatie, pensioen, alle bezittingen en vermogen. Maar ook als u kinderen heeft moeten er zaken worden besproken zoals kinderalimentatie en een ouderschapsplan. Daarom is het hebben van een echtscheidingsconvenant handig maar niet perse noodzakelijk. Een echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen beide partijen. Het handige aan een echtscheidingsconvenant is dat het voor beide partijen duidelijk is waar ze aan toe zijn. Een ouderschapsplan is verplicht als er kinderen aan te pas komen in jullie huwelijk die minderjarig zijn.

Wat is een echtscheidingsconvenant

Een echtscheidingsconvenant is dus een schriftelijke overeenkomst tussen beide partijen. Een echtscheidingsconvenant kunnen jullie bij een mediator laten opmaken. Het op laten stellen van een echtscheidingsconvenant door een mediator is verstandig omdat de gezamenlijke afspraken tot stand komen. Een advocaat strijdt daarin tegen voor de belangen van haar cliënt. Door gezamenlijke afspraken  kan je een vechtscheiding voorkomen is wel verstandig als er minderjarige kinderen in het spel zijn. Zijn er minderjarige kinderen in het spel? Dan zullen jullie altijd verbonden blijven, een ‘normale’ verstandshouding is dan wel zo prettig. Daarnaast is het ook verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Het is verplicht in het belang van het welzijn voor de kinderen.

Erkende mediator inschakelen

Mediator inschakelen kan voor het echtscheidingsconvenant en het ouderschapsplan. Waarschijnlijk moet het ouderschapsplan nog een aantal keer aangepast worden. Wat er op dit moment passend is, voldoet over bijvoorbeeld één jaar of twee jaar misschien niet meer. Kinderen ontwikkelen zich voortdurend en situaties veranderen daardoor ook steeds meer. Ook voor de aanpassingen/ wijzigingen  kunnen jullie natuurlijk terecht bij een erkende mediator. Een erkende mediator inschakelen, raadpleeg dan één van de linkjes in deze blog.

mediator